Nav nozīmes, kas tieši ir tavs lielais mērķis 2017 – kāpums pa karjeras kāpnēm, kļūt slaidākai vai iemācīties tikt galā ar ikdienas stresiem, - būtiski, ka mērķa esamība jau vien palīdzēs izslīpēt perfekto „es” versiju. Solis numur 1, bez šaubām, ir iezīmēt rīcības trajektoriju un noformulēt pašu mērķi. Toties nākamajam solim (mērķa realizēšanai) var būt jāatvēl visa dzīve – nevar jau zināt! Būs jāpārvar šķēršļi – tas nu gan! Kopīgi ar ekspertiem esam iezīmējuši 10 vienkāršus veidus, kā ceļu pretī sapņu mērķim (piemēram, perfektam augumam) padarīt vieglāku. Pārvarot iespējamos šķēršļus, tu iegūsti papildus motivācijas devas, kas palīdzēs līdz mērķim tikt krietni ātrāk.

1. Nospraud konkrētu mērķi (un tad... padari to vēl konkrētāku!)

Tā saucamo SMART mērķu tehniku (specific — konkrēti, measurable — izmērāmi, attainable — panākami, realistic — reāli и timel — savlaicīgi) pielieto konkrētu uzdevumu realizēšanā biznesa jomā. «Taču tu vari izmantot šo metodi arī personīgo mērķu sasniegšanā, — skaidro Eliots Berkmans, psiholoģijas katedras docents University of Oregon, kas specializējas motivācijas un mērķu pētīšanā. – Tādējādi, tā vietā, lai teiktu «Vēlos notievēt», formulējiet konkrētāk: «Februārī vēlos notievēt par 1,5 kg».

2. Neizpaud mērķus citiem

Iespējams, ne reizi vien esi dzirdējis, ka ir vērtīgi dalīties plānos ar labāko draugu vai pat visiem sekotājiem soctīklos – šādi aug atbildība un tu nenoej no ceļa. Patiesībā New York University pētnieki iesaka par šādu pieeju aizmirst! Eksperimenta rezultātā tika noskaidrots, ka šādā veidā mērķa realizācijas iespēja strauji samazinās. Tika noskaidrots, ka tad, kad citi cilvēki atzīmē tavu jauno uzvedības modeli vai pozitīvās tendences dzīvesveidā, tu uzreiz sajūties pieredzējušāks, tev sāk šķist, ka tika izdarīts daudz – neraugoties uz to, ka līdz mērķim vēl ir tāls ceļš mērojams. Un šādi tava motivētība uz panākumiem strauji krītas. Tāpēc par plāniem nevienam ne vārda, labāk padalies panākumos ar draugiem, kad mērķis jau ticis sasniegts!

3. Mērķa sasniegšanai nosaki personīgo motivāciju

Ja kaut ko tiešām no sirds vēlies, ceļš atradīsies – šī formula attiecināma arī uz mērķa sasniegšanu. Proti, darot no sirds - tu pieliksi tam visas pūles. Noformulē personīgo motivāciju – kāpēc man tas ir svarīgi? Iztēlojies emocijas ceļa galā. Ja sapņo par jaunu darbu - ko sajutīsi, kad vēlamo sasniegsi? Kolīdz zaudēsi liekos kilogramus, kur realizēsi brīvo enerģiju ? Tiekot galā ar motivāciju, tu virzīsies pretī mērķa sasniegšanai daudz ātrāk.

4. Tici: tavam gribasspēkam robežu nepastāv

Pēc tam, kad tiksi galā ar motivāciju, kas mudinās tevi kāroto mērķi sasniegt, iekal mantru: «Es to varu». Stenfordas univesitātes pētnieki koledžas studentiem palūdza aprakstīt viņu pašu gribasspēku. Tie studenti, kas vērtēja to kā neierobežotu resursu un piekrita tādiem pozitīvajiem apgalvojumiem, kā «Vari strādāt pat pēc saspringtas emocionālās slodzes», ieguva daudz augstākus vērtējumus nopietnos universitātes testos par tiem, kas uzskatīja, ka viņu enerģētiskajiem resursiem ir noteiktas robežas. Bez tam, tika pierādīts, ka tie, kas savam gribasspēkam tiešām tic, lieto uzturā daudz veselīgāku ēdienu, reti izšķiež naudu impulsīviem pirkumiem un necieš no prokrastinācijas. Ko tas var nozīmēt tev? Pieņemt apgalvojumu, ka tavam gribasspēkam nepastāv robežu, nozīmē sakoncentrēties mērķa sasniegšanai!

5. Apzinies potenciālos šķēršļus pretī mērķa sasniegšanai

Esi reāls: ieviest korekcijas sakārtotā dzīvesveidā nav vis tik vienkārši. Lēmums ik rītu iesākt ar sportošanu nozīmē, ka pavārtīties gultā pusstundiņu ilgāk ir pilnīgi nepieļaujami. Esi gatavs šos šķēršļus pārvarēt vai arī restrukturēt pašu mērķi, lai no saskarsmes ar šiem šķēršļiem izvairītos. Piemēram, lai motivētu sevi neizlaist nodarbības, vari nolīgt personīgo treneri. Izvērtējot iztērēto, 3-4 mēnešiem tu, visdrīzāk, no šī pakalpojuma atteiksies. Tas nozīmēs beigas arī treniņiem. Padomā par to, lai apgūtu pieejamos vingrinājumus youtube.

6. Sastādi plānu

Padomā, kā var mainīties tava dzīve, kolīdz sāksi iecerēto realizēt. Neiet runa tikai par fiziskiem un finansiāliem resursiem. Ir svarīgi noteikt izmaiņu ietekmi uz tavu emocionālo stāvokli. Padomā, vai ir viegli katru rītu doties uz zāli, ja mīli pamaigoties gultā ilgāk? Mērķu nospraušana var prasīt visas tavas personības remontu, un tev jābūt gatavam ar to tikt galā.

7. Atrodi veidu,kā padarīt savus jaunos ieradumus patīkamus

Pierādīts: cilvēks, kas no sportošanas gūst baudu, nodarbojas daudz regulārāk par tiem, kas uzskata to par pienākumu. Mērķu nospraušana (piemēram, ja noskriets par diviem kilometriem vairāk nekā iepriekšējā nodarbībā vai sarežģītā vingrinājumā tika paveikts par diviem piegājieniem vairāk) sniedz gandarījuma sajūtu un omas pacilātību. Ja nu gadījumā tavs mērķis ir regulārāki treniņi, jāatrod pārinieks, kas kļūtu par tavu uzvaru liecinieku.

8. Padomā par iegūtajiem labumiem

Panīkt un noiet no iezīmētā ceļa ir vienkārši: apkārt ir tik daudz kārdinājumu, kas liek savu zaudējumu atzīt. Taču tā vietā, lai sakoncentrētos uz savām kļūdām, padomā par to, ko mērķa sasniegšanas rezultātā tu iegūsi. Ja esi iemācījies kontrolēt savas finanses, redzēsi, kā bankas rēķins pastāvīgi aug, savukārt, kļūstot par jogas nodarbību regulāro apmeklētāju 7 no rīta, pastāv iespēja iegūt jaunus draugus. Šie panākumi motivāciju palielina.

9. Ātrākai motivācijai parūpējies par konkurenci

Sociālā salīdzināšana ir efektīvākais motivators fiziskās aktivitātes uzslavai. 11 nedēļu ilga eksperimenta laikā tika noskaidrots, ka dalībnieki, kas salīdzinājuši savu produktivitāti ar «kaimiņu uz blakus trenažiera», nodarbojās efektīvāk par tiem, kas mina velo pedāļus vai mēroja distances uz skrejceliņa savā nodabā, nemēģinot ar kādu sacensties. Taču Džonatans Alperts, psihoterapeits, grāmatas «Be Fearless: Change Your Life in 28 Days» autors, brīdina: salīdzināšana ar citiem darbojas tikai īslaicīgā perspektīvā. «Ilgstošā perspektīvā iekšējie motivatori ir daudz efektīvāki par ārējiem», — pauž Alperts.
 

10. Uzlavē sevi par rezultātiem (pat ja tie pagaidām nešķiet tik nozīmīgi).

Mērķu realizēšanā viena no lielākajām problēmām ir laika aspekts. Rezultāts, uz kuru mēs tiecamies, notiks tālā nākotnē, taču visi ar to realizēšanu patērētie resursi notiek konkrēti šajā brīdī. Tūlītējas apmierināšanas neesamība var atmest jūs sākumpunktā un kļūt par nopietnu iemeslu stagnācijai. Nelolo cerības uz nopietnām pārmaiņām tagad un tūlīt. Tā vietā piefiksē nelielas izmaiņas un par to sasniegšanu sevi uzslavē. Taču ņem vērā: uzslavai ir jākļūst par mērķa papildinājumu (lieliska uzslava par pirmo nomesto kilogramu - jauni sportošanas legingi). Un vēl kas: tavām uzslavām nav obligāti jābūt sataustāmām. Ja no katras algas tu 100 eiro pārvirzi uz krājkontu, vari pelnīti saukties par taupīgu cilvēku, un nevis izšķērdētāju, kā tas bijis iepriekš. Tas ir vēl viens iemesls, lai iecerēto turpinātu.

Hinterlassen Sie einen Kommentar

Bitte beachten Sie, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen