Māc dusmas? Dosies izlādēt emocijas sprintā vai boksēt bumbieri? Aplami! Lasi par negatīvo emociju veidiem un to kliedēšanai piemērotākajiem sporta veidiem.
Kurš no sporta veidiem ļauj tikt galā ar emocijām vislabāk

Māc skumjas? Mēģini uzspēlēt volejbolu vai izmēģināt zumbu! Esi sakaitināts? Nāks palīgā aikido un šaušana no loka. Lai atgrieztu zaudēto līdzsvaru, iesākumā nepieciešams samazināt emocionālo pieplūdumu, turklāt katram pārdzīvojumu tipam piemērots savs fiziskās aktivitātes veids.

Uztraukums saistīts ar darbību. No dusmām vēlamies sist ar dūri pret galdu, bailes sarauj kaklu, un nav iespējams nedz ieelpot, nedz izelpot, skumjas paver ceļu asarām, pārdzīvojumi ļauj pārdomāt dzīves jēgu... Jebkāda veida emocionālais satraukums maina sirds ritmu, elpošanu, ķermeņa temperatūru, hormonu izstrādi, arteriālo spiedienu, muskuļu un smadzeņu aktivitāti. Līdzīgi, kā sports. Iespējams, tieši šī iemesla dēļ, ar negatīvajām emocijām nomākti, par patiesu glābiņu kļūst fiziskās aktivitātes. Turklāt, sportošanas laikā tiek uzsūkts kortizols – stresa hormons (un varam nebaidīties, ka tas reiz spēs mūs pieveikt).

Nomierinoties, organisms sāk ražot endorfīnus, laimes un labklājības hormonus, kas ir nepieciešami, lai neļautu negatīvām emocijām mūs pieveikt. «Ir svarīgi no emocijām nebēgt, nemeklēt iespēju tās ignorēt, aizmirst vai atbrīvoties no tām, bet gan ļaut tām iziet jums cauri, un, lieki neuzkavējoties, - aiziet nebūtībā, - stāsta biznesa treneris Karims Ngosso (Karim Ngosso).

Izcel galveno emociju savā pārdzīvojumu buķetē un pamēģini to, kas, tavuprāt, var palīdzēt atgūties. Esi atvērts pasaulei un uzmanīgs, nepalaid garām to, ko spēj sniegt kustība: gandarījumu, lielisku omu, viegluma sajūtu, cieņu pret sevi un spontanitāti...

Māc skumjas

Šī nebūs laba doma. Uzdejot salsu vai aiziet uz klubu. Saprotams, ka nedrīkst ļauj skumjām tevi pieveikt un par varītēm jācenšas priecāties par dzīvi par spīti visam... taču labāk to darīt tuvāko draugu lokā. Citādi zaudēsi visus atlikušos spēkus: atšķirība starp to, kas darās tavā sirdī un to, kāds mēģini izlikties publikas priekšā, ir pārāk liela.

Kādu sporta veidu izvēlēties. Volejbols. Jo īpaši pludmales volejbols, kur spēlē divi pret divi. Bumba nepārtraukti ir gaisā, neatstājot daudz laika pārdomām un atpūtai. Tu daudz kusties un tev ir vieglāk saprasties ar partneri, jo jūs esiet tikai divi. Vai arī dodies uz deju studiju. Salsas, lambada, bačata, rumba, mama un samba – tas ir vienkārši un jautri. Ritmiskas mūzikas pavadībā liek ķermenim atplaukt. Tiek nostiprināti kāju, roku, muguras un preses muskuļi, pleci un kakls ir atslābināti.

Dusmas

Šī nebūs laba doma. Pievērsties sprintam, boksam vai spārdīt bumbieri. Šīs nodarbības ļauj negatīvās emocijas izkliedēt – nav jau slikti. Taču šādi vingrinājumi ir efektīvi brīdī, kad emocijas sit augstu vilni, neļaujot pāriet uz nākamo posmu: pārvērst enerģiju miera oāzē.

Kas ir nepieciešams. Aktivitāte bez agresijas, iesaistot nelielu dalībnieku skaitu. Vēl viena noderīga sastāvdaļa: elpošanas tehnikas. Dusmu lēkmes, sakaitinājums noved pie tā, ka tiek iztraucēts normāls elpošanas ritms, un ir būtiski iemācīties ar šo stāvokli tikt galā.

Kādu sporta veidu izvēlēties. Vislabāk pievērsties cīņu mākslām (piemēram, aikido). Tās palīdz savaldīt dusmu enerģiju, par cik aikido filosofijas pamatā ir empātija un pieņemšana. Cīņu jēga ir uzbrukuma atvairīšana un nevis uzbrucēja iznīcināšana. Derēs arī austrumu vingrošana, kā arī šaušana no loka.

Bailes

Šī nebūs laba doma. Nolēkt ar izpletni, izmēģināt lēcienu ar trosi vai paraplānu. Cīņa ar bailēm ar pārieku radikāliem veidiem var radīt taisni pretēju efektu: trauma kļūs vēl lielāka, savukārt nemiera sajūta tikai pieaugs.

Ko iesākt. Sports, kas nostiprinās tavu izpratni par drošību. Aktivitāte, kas attīstīs drosmi un vēlmi pēc nemitīgas sevis pilnveides. Nav vērts uzņemties pasīvā spēlētāja lomu (dažkārt tā vien gribas, un tas ir saprotams), bet gan mēģini paņemt situāciju savās rokās: tas stiprinās atbildības sajūtu un palīdzēs apzināties, ka patiesībā kontrolēt visus savā dzīvē nav iespējams. Un patiesībā arī nav nepieciešams.

Piemērotākais sporta veids. Alpīnisms, klinšu kāpšana. Lieliski pārvarēt bailes no augstuma, apzinoties, ka tevi nodrošina troses vai instruktors – tādējādi tu mācīties uzticēties pats sev un arī citiem. Var mēgināt arī citas fiziskās aktivitātes, kuru pamatā ir līdzsvars un ātrums: raftings, buru vai jāšanas skola. Ar nosacījumu, kas tu nebaidies no zirgiem un tev nav alerģijas. Vēl viens veids, kā savaldīt bailes – džiu-džitsu.

Rūgtums (dēļ zaudējuma)

Šī nebūs laba doma. Pastaigas ar tevi saprotošiem kompanjoniem vai arī tiem, kam pašiem būtu nepieciešama palīdzība. Apmaiņa ar negatīviem pārdzīvojumiem, savstarpējā dalīšanās spēcinās tukšuma un dzīves jēgas neesamības sajūtu.

Ko iesākt. Jebkāda veida aktivitāte, kas sniegs tev baudu. Kad tu bēdājies, tu nepārtraukti sajūti netaisnīgumu - «Kāpēc tas noticis tieši ar mani?». Nedz atrast, nedz atgriezt zaudēto tu nespēj. Vilšanās, skumjas, dusmas, kauns – rūgtuma sajūta ir emociju un pārdzīvojumu mikslis. Lai atkārtoti atgrieztu dzīvei garšu, nepieciešams pārfokusēties: pieņemt savu vājumu un ļaut sev virzīties tālāk.

Kādu sporta veidu izvēlēties. Nūjošana grupās. Atpūta svaigā gaisā, neliela fiziskā slodze, sarunas ar patīkamiem un tai pat laikā uz tevi vērstiem cilvēkiem. Tam visam nāk klāt būšana pie dabas, ierastās vides maiņa, kā arī gandarījums no sadarbības un kopīgas maršrutu apspriešanas. Nāks par labu arī ūdens sporta veidi: snorkelēšana (zemūdens niršana ar masku un pleznām), niršana jūras (okeānu) dzīlēs ar akvalangu. Bez iepazīšanās ar jūras iemītniekiem un jūras gultnes apjūsmošanas, tu sajutīsies, kā nostiprinājusies tava ticība sev pašam, un tu iemācīsies atkal baudīt pasauli sev apkārt.