Lielisks kino ir apveltīts ar kādu absolūti fantastisku spēju: tas garastāvokli veido un nevis tam pielāgojas. Vēlies saņemt enerģijas lādiņu un sajusties visvarens? Mūsu filmu izlase: ar Sokrātiem benzīntankos, meitenēm uz cīņu ringa un populāro sporta zīmolu veiksmes stāstiem.

Iedvesmojošu filmu izlase par sportu

1. Rokijs, 1976

Lai sajustu cīņas sparu, pietiek atcerēties, kā Silvestrs Stalone, galvenās lomas atveidotājs, pasaulē nācis ar uz pusi paralizētu seju, taču savu vēlmi kļūt par aktieri ne par ko nav vēlējies palaist vaļā. Par spīti (drīzāk – pateicoties) pazemojumu pilnajiem gadiem, tapa scenārijs kulta filmai «Rokijs». Silvestrs kļuvis par superzvaigzni ne vien kino, bet arī īstu sportistu pasaulē. Fantastisks stāsts par pārcilvēku-talantu, kas ar sviedriem un asinīm pacēlies līdz slavas augstumiem!

Kam jāredz: tiem, kas pietrūkst motivācijas
2. Miljons dolāru mazulīte, 2004

Filma obligāti jānoskatās vairāku iemeslu dēļ:

1. Šī filma nepavisam nelīdzinās pārējām sporta kinolentām, kurās sižets ir puslīdz vienāds: sportists, neraugoties uz savām vai sociālajām nepilnībām, kļūst labāks un beigu beigās sasniedz pelnīto uzvaru. «Mazulītē» laimīgās beigas negaidi – taču no tā filma kļūst vēl labāka. Tā iziet ārpus sporta pasaules robežām un pieskaras daudziem citiem eksistences jautājumiem.

2. Hilarijas Svonkas aktierspēle! Oskara balvu viņa saņēmusi pelnīti: pārciešot hospitalizāciju dēļ filmēšanas laikā ielaistās infekcijas un tieši šai lomai pieņemoties svarā par 20 kilogramiem.

3. Pie filmas tapšanas stūres - mūsdienu leģenda, režisors Klints Istvuds, kas nolēmis atstāt scenāriju nemainīgu pilnībā. Otrā plāna spēlei iesaistījis arī savu meitu Morganu.

Kam jāredz: sievietēm, kas sapņo kļūt stipras un neatkarīgas.

3. „Ērglis Edijs”, 2016

Britu slēpotājs Maikls Edvards (vairāk pazīstams kā Edijs Ērglis Edvards) – pirmais Lielbritānijas pārstāvis Olimpiskajās spēlēs tramplīna lēcienos. Izklausās solīdi, taču patiesībā šis sportists-dīvainis kļuvis izslavens ne jau ar savām uzvarām. Starptautiskā olimpiskā komiteja pēc Edija uzstāšanās Olimpiskajās spēlēs ieviesusi «Ērgļa Edija» noteikumu, tādējādi paredzot turpmāku sīvāku atlasi spēlēm. Šī sportista stāsts ir likts par filmas pamatu. Pēc filmas galvā rotē frāze: «Tēmē uz Mēnesi. Par ja trāpīsi garām, šā vai tā paliksi starp zvaigznēm».

Kam jāredz: tiem, kam imponē varoņi-neveiksminieki un Terons Edžertons, ko labi pazīstam no filmas «Kingsman: Slepenais dienests».
4. Pasaules ātrākais indiānis (The World's Fastest Indian), 2005

Vēl viena uz reāliem notikumiem balstīta filma – stāsts par cilvēku, kuram nepastāv vārda «nevaru». Jaunzēlandietis Bērts Monro daudzus gadus veltījis tam, lai modificētu savu Indian zīmola motociklu un uzstādītu uz tā jaunu rekordu. «Ja tu atteiksies no sava sapņa, pārvērtīsies par dārzeni» – šī frāze perfekti ataino filmas galveno domu.

1967. gadā Bērts Monro uzstādījis pasaules ātruma rekordu uz motocikla. Bērtam uz to brīdi bija 68 gadi, bet viņa Indiānim – 47. Šo dižo sportistu, kas ticējis sapnim līdz galam un neapstājies par spīti visam, atveidojis Entonijs Hopkinss.

Kam jāredz: Entonija Hopkinsa faniem un tiem, kas sapņo realizēt kvēlāko sapni.

5. Mierīgais kareivis, 2006

Lai gūtu rezultātus sporta un dzīvē kā tādā, būt disciplinētam un neatlaidīgam ir par maz. Ir būtiski būt harmonijā ar savu iekšējo „es” – līdzīgi kā amerikāņu vingrotājs Dens Milnams, kura dzīves stāsts ir ņemts par filmas pamatu. Viņa liktenis kārtējo reizi pierāda, ka nekā neiespējama nepastāv. Cilvēki, kas gūst panākumus, ir pavisam reāli, viņi ir tepat, starp mums.

Kam jāredz: tiem, kas meklē harmoniju ar sevi pašu.
6. Brāļu duelis. Adidas un Puma stāsts, 2016

Aiz katras lietas, kas atrodas mūsu uzmanības lokā, ir stāsts. Šis stāsts attiecināms arī uz sporta apaviem. Filma „Brāļu duelis” stāsta par diviem zīmoliem, kas radušies divu brāļu Ādolfa un Rūdolfa Dasleru – Adidas un Puma - cīņas rezultātā. Divi unikālie logotipi ar pumu un trim svītrām ir zināmi ikvienam no mums, taču vien retais nojauš, ka sākotnēji tā bijusi viena korporācija un trīs svītras ir tikai nejaušība.

7. Gribasspēks, 2016

Neticamais afroamerikāņa Džesija Ovensa, izcilā atlēta, stāsts, kas spējis izpelnīties četras (!) zelta medaļas dažu minūšu laikā Olimpiādē nacitiskās Vācijas gados. Vieglatlēts izcieta vajāšanu ne vien „īsteno āriešu valstī”, bet arī sava paša dzimtenē. Cik gan garā spēcīgam jābūt cilvēkam, lai neapstātos un turpinātu iet pretī abstraktajam mērķim, lai izcīnītu redzamus rezultātus un beidzot saņemtu pelnīto balvu! Lai gan filma pieskaras arī sportista privātajai dzīvei, uzsvars tiek likts uz vēsturi un sportu. Dažas sižeta līnijas neliks garlaikoties nevienam.

Kam jāredz: tiem, kas dievina talantīgus sportistus un labprāt iedziļinās pasaules vēsturē.
8. Skriešana – tā ir brīvība, 2016

Mūsdienās skriešana ir sporta veidu karaliene. Tas nu tiesa – ar to var nodarboties ikviens kur vien grib un kad vien to grib. Taču vai tu spētu iztēloties, ka vēl tikai pirms nieka pusgadsimta pa ielām savam priekam skrienošs cilvēks spēja izraisīt patiesu izbrīnu, šoku un apkārtejo izsmieklus? Savukārt Ketrina Švicere, pirmā sieviete, kas nolēmusi kopīgi ar vīriešiem skriet maratonu (vēlāk kļūstot par pirmo sieviešu maratona seju), par šādu „bezkaunību” no trases gandrīz tika padzīta?

Šī filma stāsta visu patiesību par skriešanu 20.gadsimta vidū, par Bostonas un Ņujorkas maratonu vēsturi, un cilvēku likteņiem, kas savu sapni izcīnījuši par spīti.

Filma parāda skriešanu kā meditāciju, brīvību un iespēju būt tuvāk dabai, cilvēka pirmsākumiem. Skatīšanās laikā tu sajutīsi visu emociju paleti: sākot ar empātijas asarām līdz patiesam priekam par cilvēkiem, kurus nav spējuši salauzt nekādi šķēršļi.

Kam jāredz: skriet mīlētājiem un tiem, kurus iedvesmo spēks un mērķtiecība.